utorak, 25. ožujka 2014.

Žgaravica

Žgaravia je vrlo česta i ponekada vrlo neugodna pojava. Kada želučana kiselina krene iz želuca u jednjak imate osjećaj da vam gori u grlu.

Čim osjetite žgaravicu odmah popijte 250 ml vode, to će sprati kiselinu i vratit je natrag u želudac.
Slina pomaže u neutraliziranju želučne kiseline. zato da biste proizveli više sline možete žvakati žvakaću gumu bez šećera ili sisati bombon.

Soda bikarbona također neutralizira želučanu kiselinu. Pomješajte pola žlice soda bikarbone i nekoliko kapi limunova soka u pola čaše tople vode.

Preporučujemo sokove od povrća poput mrkve, krastavca, rotkvice ili ih možete jesti sirove.

Bez obzira kako se osjećate, probajte ostati uspravno jer gravitacija sama po sebi povlači kiselinu u želudac. Izbjegavajte savijanje nakon obroka a posebno izbjegavajte ležeći položaj.
Jesti bar dva do tri sata prije spavanja. Tijekom spavanja pokušajte spavati na ljevoj strani jer u tom položaju želudac visi i stvori se "bazen" u želucu i kiselina ostane tamo gdje joj je i mjesto.

Možete i napraviti čaj koji pomaže pri problemima s žgaravicom: Dakle, jednu žlicu naribanog korjena đumbira dodajte u jednu šalicu kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta pa zatim popijte.
Đumbir pomaže da se opuste mišići koji se nalaze oko jednjaka, to spriječava želudac da gura kiselinu u jednjak.
Čaj od anisa, kima ili komorač sjemenkih može ublažiti opekiline. Dodajte 2 žlice bilo kojeg od njih u jednu šalicu kipuče vode, pustite da odstoji 10 minuta potom popijte.

Neki doktori u Indiji prepisuju čajeve od lomljenog cimeta ili kardamoma.
Dodajte jednu žlicu zgnječenog ili u prahu cimeta ili kardamoma na jednu šalicu kipuće vode zatim procjediti i popiti.

Korijen sljeza je jedan od najstarijih poznatih lijekova za žgaravicu. On djeluje tako što stvara sluz koja štiti vašu sluznicu i jednjak a to je baš što vam treba kad osjećate da vam gori u jednjaku.
Umješajte jednu žlicu sljezova korjena u prahu u jednu šalicu vode i popijte. Pijte tri do četiri šalice dnevno.


Nema komentara:

Objavi komentar