ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Kivi

 

KIVI: Odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara, raka… 

 


Ovo egzotično voće nam dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, sočan, kremast i s crnim sjemenkama. Kivi je jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidanta i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od naranče. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E.







Kivi sadrži najviše C-vitamina od svih poznatih vrsta voća. U 100 g ploda ima oko 300 mg C-
vitamina, što je gotovo 30 % od sadržaja. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje
velikim količinama vitamina C što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog
sustava, moždanog udara ili raka. Tome u prilog ide i povoljan omjer natrija i kalija. Stručnjaci
za krvožilni sustav ističu da je odgovarajući omjer natrij-kalij vrlo važan za zdravlje srca.
Konzumacija kivija smanjuje i količinu triglicerida u krvi za 15%. Osim toga zahvaljujući
vitaminu C kivi može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji
željeza i zdravlju zubi i desni.
Također sadrži oko 180 mg vitamina A, vitamina B1 i B2. Sadrži gotovo 10 % šećera, te kalcija,
željeza, magnezija, te fosfora.Kivi je nadalje dobar izvor dijetalnih vlakana. Redovitom i
uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se
povišena količina kolesterola što u konačnici rezultira smanjenim rizikom od srčanih bolesti.
Vlakna također uklanjaju toksine iz debelog crijeva što je korisno u prevenciji raka debelog
crijeva. Dijetalna vlakna pripomažu i u održavanju razine šećera u krvi. Kivi pozitivno djeluje
na zdravlje probavnog sustava i stoga jer pomaže u postizanju ravnoteže između dobrih i loših
bakterija u probavi, štiti od štetnog djelovanja enzima u donjem probavnom kanalu koji mogu
uzrokovati rak.


Štiti oči


Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko
istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka
staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i
zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže
kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju
bolesti oka uzrokovanih starenjem.


Štiti dišni sustav


Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog
sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je
pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%,
kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%.
Za sve to je zaslužan vitamin C.


Štiti kardiovaskularno zdravlje


Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može
imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak
krvnih ugrušaka.  Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%.
Na taj način sprječava nakupljanja plaka na stjenkama arterija te čuva
zdravlje srca i krvnih žila.


Štiti od raka


Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite
tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz
bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog
čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

 

Štiti probavni sustav


Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim.
Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i
spriječite nastanak raka debelog crijeva.

 

Regulira krvni tlak


Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u
održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također regulira rad srca
i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

 

Snižava kolesterol


Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako
smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih
bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce,
a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Ostale zdravstvene prednosti:

  * poboljšava kognitivne funkcije
  * ubrzava metabolizam
  * ublažava simptome depresije
  * odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
  * potiče mršavljenje
  * sprječava nastanak astme
  * sprječava nastanak raka debelog crijeva


Međutim, za kraj ipak treba naglasiti da kivi ima i svoju lošu stranu, prevelika konzumacija
kivija može uzrokovati alergiju.

Kivi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga
rasječemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje
kivija ostavite za kraj.

Ukoliko je kivi blago mekan, znači da je zreo i sladak. Svakako izbjegavajte kupnju plodova
koji su jako mekani, a kora im je naborana, oštećena ili sadrži tamne mrlje. S obzirom da kivi
može dozrijevati stajanjem, možete kupiti i čvrste nedozrele plodove pa ih ostaviti 3-5 dana
na sobnoj temperaturi dalje od sunčeve svjetlosti i topline.




Nema komentara:

Objavi komentar