srijeda, 12. ožujka 2014.

Neprijatni i bolni simptomi u stomaku


Gorušica, težina u stomaku, nadimanje, zatvor - sve su to neprijatni i bolni simptomi.

Specijalne mješavine čajeva i lagane vježbe za stomak sprečavaju ove tegobe.
Ljudski sustav za varenje tokom života preradi oko 30 tona hrane i oko 50.000 litara tekućine.

Da bi organizam mogao da iskoristi masti, bjelančevine i ugljikohidrate iz hrane, oni prethodno moraju da se prerade.  To podrazumeva 24 sata napornog rada za naš želudac i crijeva. Hrana se obicno zadržava cetiri sata u želucu, za šest sati prodje kroz tanko, a za sedam sati kroz debelo crijevo.
Poslje sedam sati provedenih u zadnjem crijevu, nesvareni ostaci se izbacuju iz organizma.

Eto, tako izgleda proces varenja koji je sam po sebi težak.
Kada još na to pridodate stres, lošu ishranu, izgladnjivanje ili prejedanje - dobijete problem, veoma neprijatan.
Pretjerano masna hrana, nedostatak tečnosti, pušenje i alkohol nadražuju želudac.
Često sluzokoža želuca proizvodi suviše kiseline. Kada ona dospe u jednjak, izaziva gorušicu, i to uglavnom nocu, dok smo u ležecem položaju.

Fino mljevena ljekovita glina iz apoteke vezuje želučanu kiselinu i tako štiti osjetljivu sluzokožu jednjaka i ne izaziva neželjena dejstva.
Dva puta dnevno razmutite jednu do dvije čajne kašike gline u caši vode i popijte.
I biljni preparati na bazi algi sprječavaju vraćanje kiseline u jednjak.
Gorušica nije razlog za zabrinutost. Ponekad je dovoljno da uzmete još jedan jastuk, tako da vam gornji dio tijela bude malo podignut.
Žvacite žvaku: tako podstičete lučenje pljuvacke, koja pri gutanju cisti jednjak i razrjeđuje kiselinu.
Ako je jednjak blago upaljen, pomaže čaj od kamilice. Svaki dan popijte po dvije šolje toplog čaja.

Umirujuća sredstva protiv težine u stomaku

Ovaj ljekoviti čaj umiruje sluzokožu želuca: napravite čajnu mješavinu od jednakih dijelova majčine dušice, mente i tucanog kima.
Uzmite jednu čajnu kašiku ovog čaja i prelite jednom šoljom vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.
Svaki dan popijte dvije-tri šolje toplog čaja između obroka.

Nema komentara:

Objavi komentar