ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Mrkva

Kada spomenemo mrkvu, odmah pomislimo na nešto zdravo. Vjerojatno su vam vaši roditelji govorili da jedete mrkvu i vjerojatno i vi govorite vašoj djeci isto. A kada pitaju zašto? odgovor je " jer je dobra za vas".

Ali kako je mrkva dobila tako dobru reputaciju i zašto je korijensko povrće tako dobro za naše zdravlje?



Smatra se da je mrkva prvi put uzgajana u područiju danas poznato kao Afganistan prije više tisuća godina kao mala ljubičasta ili žuta biljka drvenkastog i gorkog okusa, mnogo drukčija od one kakvu danas znamo.

Ljubičasta, crvena, žuta i bijela mrkva su se uzgajale mnogo prije pojave danas popularne narančaste mrkve koju su razvili i uzgojili nizozemski agronomi u 16. i 17. stoljeću.

Moderne mrkve se danas uzgajaju tako da budu slatke i hrskave.

 

Upotreba mrkve u prehrani


Smatra se da jedna srednja mrkva ili jedna polovina šalice nasjeckane mrkve sadrži 25 kalorija, 6 grama ugljikohidrata, 3 grama šećera i 1 gram proteina.

Mrkve su izvrstan izvor vitamina A, također nas snabdijevaju vitaminom C, kalcijem i željezom.

Antioksidans beta karoten daje mrkvi svijetlo narančastu boju. Beta karoten se apsorbira u crijevu i pretvara u vitamin A tijekom probave.

Mrkva također sadrži vlakna, vitamin K, kalij, folnu kiselinu, mangan, fosfor, magnezij, vitamin E i cink.

Neke trgovine nude mrkve u različitim bojama, poput ljubićaste, žute ili crvene, one sadrže niz antioksidansa koji mrkvi daju različite boje (kao što je antocijana kod ljubičaste mrkve i likopen kod crvene mrkve ).

 

 Upotreba mrkve u medicini 


Postoji mnogo dokaza da konzumiranjem mrkve ili drugog voća i povrća koje sadrži antioksidanse smanjujemo rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Rak: Prehrambeni karotenoidi imaju anti kancerogeneo djelovanje zahvajujući svojim antioksidativima koji se brinu za smanjenje slobodnih radikala u tijelu .


Rak pluća: Jedno istraživanje pokazalo je da pušači koji ne konzumiraju mrkvu imaju tri puta veći rizik od razvoja raka pluća u usporedbi s onima koji su jeli mrkvu više od jednom tjedno.

Rak debelog crijeva: Dokazano je da potrošnja beta  karoten ima obrnutu povezanost s razvojem raka debelog crijeva u japanskoj populaciji.

Leukemija: Sok od mrkve ubija stanice leukemije.


Rak prostate: Kod mlađih muškaraca, prehrana bogata beta karotenom može igrati zaštitnu ulogu protiv raka prostate.

Vid: Nedostatak vitamina A može uzrokovati oštećenje vida. Unošenjem vitamina A s hranom bogatom beta karotenima će poboljšati vid.

Druge moguće prednosti: Antioksidansi i fitokemikalije u mrkvi mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, odgoditi učinke starenja, te poboljšati rad imunološkog sustava.




Nema komentara:

Objavi komentar